Naturalny antybiotyk.
Naturalny antybiotyk. Łykacie chemiczne antybiotyki ? Statystycznie 90% polaków łyka, tylko po jaką cholerę, skoro natura dała nam 5 absolutnie skutecznych antybiotyków. Ja od 10 lat nie łykam żadnych tabletek i leków ponieważ sauna to dla mnie podstawa i ten syrop profilaktycznie.
Czosnek. Cebula. Cytryna. Kurkuma. Imbir.
Uwaga, przepis będzie 🙂.
– jedna cytryna
– jedna cebula
– 5 ząbków czosnku
– jedna łyżeczka kurkumy
– jedna łyżeczka imbiru
– dwie łyżki miodu
– łyżeczka masła ale tego prawdziwego czyli min. 82% tłuszczu
1. Cytrynę kroimy w plastry i trójkąty, bez skórki oczywiście bo w niej są pestycydy. Jeśli chcecie ze skórką to ją wyszorujcie i wyparzcie porządnie czyli min. 3 minutowa kąpiel we wrzątku. Pestki wyrzucamy.
2. Cebulę kroimy w piórka.
3. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
4. Imbir obieramy ze skóry łyżeczką i kroimy w cienkie plastry i drobno siekamy. Zeskrobaną skórkę zostawcie niech się wysuszy, świetnie nadaje się potem do herbaty.
5. Miód jeśli jest skarmelizowany to lekko podgrzewamy /max. do ok. 30 stopni/ w rondelku z masłem i dosypujemy kurkumę i mieszamy aby nie było grudek. Nie zagotujcie miodu bo straci swoje wartości. Jeśli macie płynny miód to tylko dodajecie roztopione masło.
Wszystkie składniki mieszamy i wrzucamy do wyparzonego wcześniej słoiczka. Mocno ugniatamy aby składniki puściły soki. Zalewamy miodem z masłem i kurkumą. Odstawiamy na kilka godzin w pokojowej temperaturze. Potem wstawiamy do lodówki.
Po 2 dniach jak się przegryzie, możemy wcinać po 1 łyżeczce dziennie lub dodawać do porannej herbaty czy kawy.
A tak wygląda docelowo ten smaczny, naturalny antybiotyk. Tylko uwaga bo to jest mocno czosnkowe.